Brand jij op door zelfsabotage?


Er zijn veel oorzaken van werkgerelateerde stress en burn-out.

En sommige hebben we niet in de hand, maar er zijn oorzaken die we kunnen bestrijden zolang we ons ervan bewust zijn…

Kan onze werkplek ongezond zijn voor ons welzijn? 

Strenge eisen, eindeloze veranderingen en een oneerlijk beleid zijn slechts een paar voorbeelden die bijdragen aan burn-out. Echter, stressvolle werkomgevingen leiden niet altijd tot een burn-out. Telkens wanneer ik een rapport lees waarin staat dat ongeveer 42% van de werknemers van een bedrijf aan een burn-out lijdt, vraag ik mij af: hoe zit het met de andere 58%? Wat doen ze om zichzelf te beschermen? Wat kunnen we hiervan leren?

Om te bepalen of jij risico loopt op een burn-out, adviseer ik je om eerst jouw patronen, ook wel defensieve routines genoemd, goed te bekijken. Slaap je minder? Voel je je prikkelbaarder? Verlies je je concentratievermogen? Drink je alcohol om jezelf af te leiden van jouw stress? Dit zijn allemaal indicatoren dat een burn-out op de loer kan liggen.

De tactiek om uit een burn-out te blijven omvat twee essentiële vaardigheden op het gebied van emotionele intelligentie.

Controleer of je in één of meer van de hieronder veelvoorkomende zelfsabotagevallen bent gestonken en gebruik de beschreven tegenmaatregelen om jezelf te beschermen.
Je zult zien dat de tactiek om uit een burn-out te blijven twee essentiële vaardigheden op het gebied van emotionele intelligentie omvat. Ten eerste helpt zelfbewustzijn je om je defensieve routines van dichtbij te bekijken. Vervolgens zal zelfmanagement je helpen om je gewoonten te veranderen, van destructief naar productief gedrag.

Als Life & Business coach heb ik verschillende mensen geïnterviewd en gecoacht – die voortdurend met stress en burn-out verschijnselen worstelen.

Ik heb drie belangrijke punten van mijn klanten geleerd: 

1. dat we allemaal op een andere manier door stressoren worden getriggerd,
2. onze perceptie van stressoren varieert,
3. hoe we reageren op stress ook opvallend verschillend is.

Met andere woorden, sommige mensen lijken resistent te zijn tegen burn-out. En voor de velen die het risico hebben sneller vast te lopen, in wat ik “zelfsabotage” noem, zijn er gelukkig eenvoudige oplossingen die kunnen helpen om hier weer uit los te komen.

De vijf meest voorkomende zelfsabotage valstrikken

1. De people-pleaser valstrik.

Aanpasbaar zijn en verandering omarmen kan goed zijn voor jou en je carrière – dat wil zeggen, totdat jij jezelf te veel uitbreidt. Dit is een veelvoorkomende valstrik voor zogenaamde people-pleasers, die worden gedreven door de drang om anderen aan te spreken of om te vervullen wat zij beschouwen als de verwachtingen van anderen van hen.

Vraag jezelf af: “Komt mijn extreme aanpassingsvermogen voort uit een verlangen om andere mensen te plezieren?” Als het antwoord “ja” is, houd er dan rekening mee dat naleving kosten met zich meebrengt. Jouw flexibiliteit kan in sommige gevallen een superkracht zijn. Het wordt echter een verplichting als je jouw eigen welzijn opoffert om anderen te plezieren.

Als je de gewoonte hebt om ‘ja’ te zeggen op elk nieuw verzoek, omdat je anderen graag gelukkig wilt maken, probeer dan eens ‘nee’ te zeggen (makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het). Begin met projecten met een lage inzet. Probeer betere grenzen te stellen om jouw oplaadtijd te beschermen. En wees zowel tegen jezelf als tegen jouw manager duidelijk wanneer je wel en niet bereid bent overuren te maken.

2. De perfectionistische valstrik.

“Perfectie is de vijand van vooruitgang.” Dit is een citaat dat vaak wordt toegeschreven aan Winston Churchill. Perfectie is misschien ook wel de vijand
van ons welzijn. Hoge eisen stellen aan onszelf is een belangrijk onderdeel van succes. Problemen komen echter naar boven wanneer die normen steeds onbereikbaarder worden. Of wanneer we in alle delen van ons leven te veel van onszelf verwachten. We raken dubbel in de val als we beginnen te geloven dat anderen om ons heen perfect zijn en dat wij dat ook moeten zijn.

Als je merkt dat je in de perfectionistische val zit, vraag jezelf dan af: “Hoe kan ik dingen voor elkaar krijgen zonder dat de zware last ervan perfect moet zijn?” Probeer aardig en vergevingsgezind voor jezelf te zijn. Het is een natuurlijke reactie om hard voor onszelf te zijn als we ons realiseren dat we onze weg naar welzijn in de weg zitten. Vergeet de zelfbeschuldiging; je voelt je er alleen maar slechter door.

3. De bedrieger-syndroom valstrik

Het starten van een nieuwe rol, het krijgen van promotie of het aannemen van een nieuw project kan de maar al te vaak voorkomende gevoelens oproepen die gepaard gaan met het bedrieger-syndroom. We leggen extra druk op onszelf als we vergelijkingen maken met anderen of als we ons ondergeschikt voelen aan ons werk. In combinatie met de perfectionistische valstrik lopen mensen die lijden aan het bedriegersyndroom een ​​aanzienlijk hoger risico op overwerk.

Om uit deze valstrik te komen, begin je met het erkennen van jouw gevoel van ontoereikendheid en het opnieuw formuleren van jouw zelfreflectie. Om jezelf te versterken in de strijd tegen een burn-out, helpt het om van meer zelfcompassie – en niet slopende zelfkritiek – een gewoonte maken.

4. De overbetrokkenheidsvalstrik.

Zelfs mensen die van hun werk houden, lopen het risico op een burn-out. We storten ons in werk, waardoor we ons betrokken en gelukkig voelen. Langzaamaan beginnen we tijd op te offeren die we besteden aan dingen die ons opladen, zoals tijd met het gezin, lichaamsbeweging en bijna altijd slapen.

Om jezelf uit deze val te bevrijden, moet je eerst overwegen of je jezelf te hard pusht. Probeer duidelijke grenzen te stellen wanneer je werkt, zodat je kunt genieten van de voordelen van het nastreven van een passie buiten het werk.

5. De “ik kan er niets aan doen” -valstrik.

Onderzoekspsychologen hebben aangetoond dat individuen de neiging hebben om op twee verschillende manieren met stressfactoren om te gaan. ‘Probleemgerichte‘ coping helpt ons om te gaan met stressfactoren waarover we denken controle te hebben. Deze omvatten de hoeveelheid extra werk die we bereidwillig op ons nemen, deadlines die we kunnen wijzigen of onderhandelen, en andere werk gerelateerde problemen die ‘te doorgronden’ zijn. Als we denken dat we weinig of geen controle hebben over een stressfactor, gaan we meestal over op ‘emotiegerichte‘ coping. We gebruiken dit regelmatig wanneer we te zwaar worden belast met werk, deadlines en andere spanningen die, ondanks onze beste pogingen, inflexibel zijn of anderszins niet in onze handen zijn. Mensen die veel tijd besteden aan emotiegerichte coping (d.w.z. omgaan met onze emoties als we denken dat we iets niet onder controle hebben) lopen een aanzienlijk hoger risico op burn-out.

Als je merkt dat je vastzit in deze val, daag dan je overtuiging uit over welke aspecten van jouw realiteit je wel of niet controle hebt. Denk na over de specifieke dingen die jou stress bezorgen en vraag jezelf af: “Is deze deadline zo rigide als ik denk dat hij is?” Vervolgens: “Welke stappen kan ik ondernemen om over deze deadline te onderhandelen?” Alle stappen die jij neemt om meer controle te hebben, zullen jou helpen om je minder opgebrand te laten voelen.

Zelfs als werk ons ​​vervult en aansluit bij ons persoonlijke doel, kan het vallen in deze valkuilen bijdragen aan stress en burn-out. Steeds meer studies tonen aan dat mindfulness-oefeningen en wandelen in de natuur ons kunnen helpen stress te bestrijden. Toch maken de meesten van ons zich nog altijd schuldig aan het feit dat we door ons drukke leven onszelf in de weg staan ​​om zo aandachtig mogelijk te zijn. Let goed op of jouw gedachten, gevoelens en gedrag jouw stress versterken en/of jouw gevoel van controle over jouw werk-privé-integratie in gevaar brengen.

Organisaties zullen zeker hun belangrijkste oorzaken van burn-out moeten blijven onderzoeken en oplossen. Leidinggevenden zullen beter naar het leed van hun teams moeten blijven luisteren om het lijden te helpen verlichten. En in de tussentijd kunnen we deze strategieën gebruiken om te leren veerkrachtig te zijn bij stress en burn-out.

Om zelfsabotage te overwinnen, moeten we uiteindelijk leren om niet te streng voor onszelf te zijn. Accepteer de onvolkomenheden van het leven terwijl je je realiseert dat ze het goede en de schoonheid niet uit het leven wegnemen.Omarm kleine vooruitgang. Omarm de kleine overwinningen. Heb geduld met jezelf. Dat is alles wat je ooit echt van jezelf kunt vragen.

Stress is onderdeel van ons leven en is ook niet perse ongezond – stress zet je in beweging en houdt je scherp. Als er lange tijd te veel stress is, werkt het verlammend en maakt het moe. Je merkt dat je slechter presteert en het lukt je niet meer om te doen wat je graag wilt doen. Stress is dan niet meer effectief, integendeel nu is het zelfs ongezond.

Het beste is natuurlijk om constante stress te voorkomen. Maar wanneer dat niet lukt kan dit resulteren in overspannenheid of zelfs een burn-out.
De Vastloopcoach helpt jou met behulp van de natuur stress te voorkomen of te herstellen na een burn-out. Leer hoe ook jij meer ruimte kunt geven aan dat waar het voor jou ècht om gaat. Krijg de regie weer terug in eigen hand.

Ik bied de mogelijkheid om vrijblijvend telefonisch kennis te maken. Zo ontdek je wat stress coaching voor jou kan betekenen. Meld je aan via www.devastloopcoach.nl  of KENNISMAKING

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.