Hulp bij Scheiden? Mediation helpt bij lastige vraagstukken..

Een moeilijk besluit, je gaat scheiden

Misschien liep het al een tijd niet zo lekker tussen jullie en waren er veel ruzies en verwijten. Of misschien is een van jullie in stilte tot het besluit gekomen om te gaan scheiden. Hoe dan ook, een echtscheiding is een nare en verdrietige periode en tegelijkertijd moet er van alles geregeld worden. Het is heel belangrijk om elkaar duidelijk te maken waarom het zover is gekomen. Dit heet de scheidingsmelding en is een essentieel onderdeel van het verwerkingsproces. Als een van de twee het besluit heeft genomen voor de scheiding, dan kan dit voor de andere partner een donderslag bij heldere hemel betekenen. Een veel voorkomende reactie is er een van ongeloof en ontkenning. Geef ruimte aan het verdriet, de ontzetting en de woede van je partner en breng hiervoor geduld op.

Als je zelf te horen krijgt dat je partner wil scheiden, is dat een ingrijpende gebeurtenis. Vraag door naar de reden en achtergrond van de scheidingswens. Dat is vaak heel moeilijk om te horen maar als dit onduidelijk blijft, blijft het knagen. Je moet je boosheid een plek gaan geven en kunnen starten met het rouwproces, dus vraag je partner enkele weken de tijd om de eerste shock te verwerken.

Laat je bijstaan door een scheidingsadvocaat of mediator

Als jullie allebei zover zijn om de echtscheiding te gaan regelen, moet er een keuze gemaakt worden tussen mediation of ieder een eigen advocaat. Als jullie nog on speaking terms zijn, is mediation de snelste, beste en voordeligste manier. Voor het regelen van een echtscheiding moeten jullie veel documenten verzamelen, zoals inkomensgegevens, hypotheekgegevens, pensioenoverzichten etc. Deze documenten zijn nodig voor het echtscheidingsconvenant, voor de vermogensopstelling of voor een alimentatieberekening.

Voor de kinderen is jullie scheiding een zware periode. Zij hebben er niet voor gekozen, maar moeten het wel accepteren en hiermee om leren gaan. Hoe beter de ouders hier samen met hun kinderen over kunnen praten, hoe beter het is. Betrek de kinderen daarom bij jullie scheiding op een manier die bij hun leeftijd past. Je merkt snel genoeg of ze te veel of te weinig informatie krijgen. Belast ze niet met jullie problemen, maar vertel wat er gaat gebeuren en vertel ook wat er niet verandert. Stel het belang van de kinderen voorop en bespreek de omgangsregeling met hen als ze hier de leeftijd voor hebben.

Als jullie samen goede afspraken hebben gemaakt en het convenant hebben ondertekend, gaat dit met een gemeenschappelijk verzoekschrift naar de rechtbank. De rechter geeft een beschikking af, die wordt ingeschreven bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Die datum van inschrijving bij de gemeente is de officiële scheidingsdatum.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.